ELTE ELTE TTK Fizikai Intézet Tanrend NEPTUN
Cím: Budapest, 1117, Pázmány Péter sétány 1/a.
Posta cím: H-1518 Budapest Pf.32
Fax: +36-1-372-2811
Titkárság telefonszáma: +36-1-372-2845
E-mail: titkar@metal.elte.hu
A tanszékről
Oktatás
Kutatás
Munkatársak
Szemináriumok
Kezdőlap

Belső oldalak

Hungarian English
Az tanszék képekben

A Campus Mundiról

Egy rövid tanulmányútra szóló pályázat bemutatása egy hallgató szemével

A „Campus Mundi Ösztöndíj Rövid Külföldi Tanulmányúthoz” című ösztöndíja ideális lehetőség a kiemelkedő tanulmányi eredményeket elérő hallgatóknak, akik rövid külföldi tanulmányúton vagy konferencián szeretnének részt venni.

Az ösztöndíjat elnyertem a 2017-es tavaszi pályázati időszakában. Már korábban is pályáztam más forrásokra, így a Campus Mundi rövid tanulmányutas pályázatának főbb jellemzőit az alábbi pontokban foglalom össze.

Az ösztöndíj

A pályázat elegendő forrást biztosít a szállás, helyi közlekedés és étkezés számára, legalábbis jóval bőségesebbet, mint amennyit egy Erasmus biztosítani tud.

 • A pályázat részint figyelembe veszi, hogy a különböző országokban a megélhetési költségek különbözőek, és az 1000 km-nél távolabbi úti célok esetén további szerény utazási támogatást biztosít.
 • A kapott pénzzel nem kell elszámolni, a projekt költségeivel nem kell igazolni, mivel a támogatás formája ösztöndíj. Ugyanígy nem kell közbeszerzéssel beszereztetni az utazáshoz szükséges jegyeket sem.

A pályázat feltételei

A pályázat feltételei könnyebbek, mint a DAAD-é, szigorúbbak, mint az Erasmusé, de ideális gyakorlóterep. A beszerzett papírokat fel kell tölteni a scholarsip.hu oldalra is, amivel amúgy is jó eséllyel találkozni fogsz, ha a pályázatban Tempus Közalapítvány is érintett. A Campus Mundira főbb vonalakban az alábbiakat kell igazold:

 • A pályázási időszakban aktív nappali tagozatos diák vagy doktorjelölt kell, hogy legyél.
 • A tanulmányi eredményeid igazolása.
 • Fogadólevél.
 • Motivációs levél és munkaterv.
 • Önkéntes tevékenységeidről, vagy egyebekről, amik plusz pontot hozhat a bírálatnál, igazolás beszerzése.
 • Igazolás pl. a témavezetődtől.

Nyerési esélyek

A Campus Mundi honlapján elérhetőek a korábbi évek statisztikái és a nyilvános pontrendszer. A nyertesek alapján az látható, hogy természettudományos pályázók nagyobb arányban képesek megfelelőbb pályázatot benyújtani. A pontrendszerben világosan megfogalmazott szempontok alapján a tanszék hallgatói például az alábbi pontokat tudják jó arányban megszerezni:

 • „szakmai szervezetben betöltött tisztség, demonstrátori tevékenység, szakmai rendezvények szervezésében való aktív részvétel, külföldi hallgatók mentorálása, mobilitási órán történő előadás, ESN-ben vagy egyéb nemzetközi hallgatói szervezetben folytatott tevékenység stb.”
 • „nemzetközi szakmai konferencián idegen nyelvű előadás, nemzetközi szakmai publikációs tevékenység idegen nyelven, nemzetközi szintű szakmai versenyen elért helyezés (1–3.) vagy különdíj, egyéb nemzetközi szintű és idegen nyelvű szakmai tudományos tevékenység”
 • A motivációs és munkatervre 40-ből legalább 30-at kaphat a pályázó, ha arra teljesül: „megfelelően átgondolt és színvonalasan kifejtett munkaterv, szakmailag kimagasló célokat fogalmaz meg, határozottan ígéretes pályázat;”.

Tüzes Dániel
doktorjelölt az Anyagfizikai Tanszéken