Papírgyártás

A papír fő alkotórésze a cellulóz. A növények szilárd vázát képezik a cellulózrostok, amelyek még egyéb nagymolekulájú szerves anyaggal vannak bevonva. A fatartalmú papír ezektől az anyagoktól merevebb, a levegő hatására érzékeny és idővel töredezik. A jó minőségű papírban nincsenek ilyen anyagok, mivel a papírgyártás során kémiai oldással eltávolítják ezeket. Ehhez használják a nátrium-hidroxidot. A cellulóz nem lép reakcióban viszont ezzel az anyaggal. Az egyirányú cellulózrostokat a gyártás műveletei során fellazítják és összekuszálják. Ez az úgynevezett foszlatás kádakban egy álló és egy mozgó késrendszer segítségével történik. A kialakuló papírpéphez ebben a munkafázisban adagolnak különböző töltőanyagokat is, hogy a papír felülete tömör és sima legyen, továbbá áttetszősége csökkentjen. Töltőanyagként alkalmaznak például kaolint, amely alumínium-szilikát, a talkumot, ami magnézium-szilikát, a sulypátot, ami bárium-szilikát továbbá gipszet. A papír szilárdságát növelik és nedvszívó képességét csökkentik különböző enyvekkel.

A keverés és tisztítás után egy vízszintesen mozgó szitarendszerrel víztelenítik és alakítják lappá a pépes anyagot. A szitán szívószekrények fölé jut a papíranyag, amely a nedvesség egy részét elvonja. Az utolsó munkafázis a simítás és a hengerlés.

Régen rongytartalmú papírpépből fakeretre feszített szitával, kézi merítéssel készítették a valódi merített papírt. A szélső rostok helyenként a fakerethez tapadtak, amiről aztán szakadozottan váltak le, ettől lett rojtos a széle.

A jobb minőségű papírt rongyokból állítják elő. Azonban csak a pamut-, len- vagy kenderanyag használható, mivel nagyobb a cellulóztartalma, kevesebb benne a merevítő-szennyező anyag. A szűrőpapír készítésénél nem alkalmaznak töltő és enyvező anyagokat, ezért a jó minőségű szűrőpapír csaknem tiszta cellulóz.

A papírgyártás során a cellulóz szálakat kevés változás éri. Hasonló külső szerkezeti átalakulás, más térbeli elrendeződés jön létre akkor is, amikor a gyapotból, lenből, kenderből textíliákat fonnak.